Hírek
 
###
###
Csíkszeredába érkezik az Elmúlt jelen kiállítás
A kiállítás megnyitójára és az Elmúlt Jelen kötet bemutatójára augusztus 16-án, 17 órától kerül sor a Megyeházán, a Szabadság tér 5. szám alatt.
 
 
###
###
Sepsiszentgyörgyre érkezett az Elmúlt jelen, a rendszerváltást bemutató kiállítás
Megérkezett Sepsiszentgyörgyre az Elmúlt jelen című vándorkiállítás, amely a romániai magyar közösség történetének három jelentős fejezetét, a kommunizmust, az 1989-es forradalmat és az azután következő rendszerváltás évét mutatja be a mindennapi ember szempontjából - a Maszol.ro portál anyagából szemlézünk.
 
 
###
###
Elmúlt jelen kiállítás Sepsiszentgyörgyön
Meghívó A romániai magyarok 1989-1990-es rendszerváltása című vándorkiállítás megnyitójára, melyet az azonos című, A romániai magyarok története a kommunizmustól a rendszerváltásig könyv bemutatója követ.
 
 
###
###
Megjelent az Elmúlt jelen című könyv
A romániai magyarok szemszögéből mutatják be a rendszerváltást – megjelent az Elmúlt jelen című könyv - a Maszol.ro portál anyagából szemlézünk
 
 
###
###
Könyvbemutató: a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten
A kiadványt nemcsak azoknak ajánljuk, akik átélték a kommunizmus időszakát és a rendszerváltást, hanem azoknak is, akik csak szüleik, nagyszüleik elmeséléseiből vagy történelemórákról hallottak róla. A kötettel az érdeklődők a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten ismerkedhetnek meg először, június 6-án 12 órától. Íme egy kis ízelítő a könyvből.
 
 
###
###
Az Elmúlt Jelen a Dilema Veche lapszámában.
Az Elmúlt Jelenről olvashatnak a Dilema Veche lapszámában. Keressék az újságárusoknál!
 
 
###
###
Elmúlt Jelen, hamarosan nyomtatásban
A rendszerváltás eseményei egyesek emlékezetében, másoknak a szülők, nagyszülők elbeszéléseiben él tovább. Lőrincz József politológus szerint ez az időszak még nem a múlt, hanem „egy olyan jelen, ami elmúlt”. Hamarosan megjelenő kötetünkben a közelmúltban lezárult szocialista korszakot, az azt követő rendszerváltást és ennek utóhatásait vizsgáljuk, értelmezzük. 
 
 
###
###
Prezentul ce a trecut. Maghiarii din România în contextul schimbării de regim din 1989-1990
Chiar dacă ele sunt încă vii în amintirea multora dintre noi și acoperă prezentul nostru cu rețeaua prelungirilor lor, evenimentele schimbării de regim de acum 30 de ani le pomenim tot mai mult ca istorie. Politologul József Lőrincz amintește într-una din cărțile sale că 1989-1990 nu e încă trecutul, ci „un prezent care a trecut”. Evocând prin diversele lor versiuni întâmplările epocii socialiste
 
 
###
###
Ezer szállal kötődik Marosvásárhelyhez az Elmúlt jelen kiállítás
Az Elmúlt jelen idővonalán az egyik legmeghatározóbb pillanat a fekete március: az 1990-es marosvásárhelyi események nagyban meghatározták az erdélyi közösség sorsának alakulását. Október 9. és 25. között értékes és eddig nem látott, helyi és országos tartalmakkal érkezik az Elmúlt jelen kiállítás Marosvásárhelyre, amely a Kultúrpalota előcsarnokában, naponta 12 és 20 óra között lesz látogatható.
 
 
###
###
Nagyváradra érkezik az Elmúlt jelen kiállítás
A sikeres kolozsvári bemutatkozás után az Elmúlt Jelen kiállítás Szatmárnémetibe látogatott, ahol több mint 300 szatmári tekintette meg a Szakszervezetek Művelődési Házában. A kiállítás következő állomása Nagyvárad, ahol szintén egy különleges helyszínen építjük fel: a Neolog Zsinagógában, szeptember 22. és október 4. között lesz látogatható.
 
Cookie