Hírek
 
###
###
Prezentul ce a trecut. Maghiarii din România în contextul schimbării de regim din 1989-1990
Chiar dacă ele sunt încă vii în amintirea multora dintre noi și acoperă prezentul nostru cu rețeaua prelungirilor lor, evenimentele schimbării de regim de acum 30 de ani le pomenim tot mai mult ca istorie. Politologul József Lőrincz amintește într-una din cărțile sale că 1989-1990 nu e încă trecutul, ci „un prezent care a trecut”. Evocând prin diversele lor versiuni întâmplările epocii socialiste
 
 
###
###
Ezer szállal kötődik Marosvásárhelyhez az Elmúlt jelen kiállítás
Az Elmúlt jelen idővonalán az egyik legmeghatározóbb pillanat a fekete március: az 1990-es marosvásárhelyi események nagyban meghatározták az erdélyi közösség sorsának alakulását. Október 9. és 25. között értékes és eddig nem látott, helyi és országos tartalmakkal érkezik az Elmúlt jelen kiállítás Marosvásárhelyre, amely a Kultúrpalota előcsarnokában, naponta 12 és 20 óra között lesz látogatható.
 
 
###
###
Nagyváradra érkezik az Elmúlt jelen kiállítás
A sikeres kolozsvári bemutatkozás után az Elmúlt Jelen kiállítás Szatmárnémetibe látogatott, ahol több mint 300 szatmári tekintette meg a Szakszervezetek Művelődési Házában. A kiállítás következő állomása Nagyvárad, ahol szintén egy különleges helyszínen építjük fel: a Neolog Zsinagógában, szeptember 22. és október 4. között lesz látogatható.
 
 
###
###
A Maszol.ro beszámolója a szatmárnémeti kiállításról
A szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házában rendezik be szeptember 3. és 15. között az Elmúlt jelen című kiállítást, amely a rendszerváltást mutatja be a romániai magyarok szemszögéből. A helyszínválasztás jelképes üzenettel bír, hiszen a brutalizmus építészeti stílusában készült épületek által közrefogott téren, az Új Központban zajlottak a forradalmi események is ... a Maszol.ro portálról
 
 
###
###
Elmúlt Jelen kiállítás Szatmárnémetiben
A sikeres kolozsvári bemutatkozást követően az Elmúlt jelen következő állomása Szatmárnémeti, a Szakszervezetek Művelődési Házában szeptember 3. és 15. között lesz látogatható.
 
 
###
###
A Maszol.ro beszámolója a kolozsvári kiállításról
Az erdélyi magyarok rendszerváltását kíséreli meg bemutatni az Eurotrans Alapítvány Elmúlt Jelen című multimediális projektje, amelynek egyik része a kolozsvári Tranzit Házban szerdán megnyílt kiállítás – nem törekedik teljességre vagy egységes magyarázatokra, hanem tematikusan, a mindennapi ember tapasztalataira és élményeire építve beszél ... - a Maszol.ro portálról.
 
 
###
###
Elmúlt Jelen – a romániai magyarok 1989-90-es rendszerváltása kiállítás megnyitó
Elmúlt Jelen – a romániai magyarok 1989-90-es rendszerváltása címmel nyílik kiállítás augusztus 19-én a Tranzit Házban. Az esemény 16 órától kezdődik, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Szeretettel várjuk a sajtó képviselőit. A kiállítás a Kolozsvári Magyar Napok egyik programpontja. 2020. augusztus 19-én, szerdán 16.00 óra
 
 
###
###
Elmúlt Jelen: a rendszerváltás és az első szabad év krónikája online felületen és utazó kiállításon
A rendszerváltás kapcsán leginkább az 1989-es decemberi napokról szokás megemlékezni. Az eseményeket megelőző időszak és az utána következő hónapok viszont hasonlóan kaotikusak, ugyanakkor rendkívül fontosak voltak, különösen a romániai magyarok szempontjából. Az Eurotrans Alapítvány Elmúlt Jelen című projektje arra vállalkozik, hogy a rendszerváltást a romániai magyarok szemszögéből mutassa be.
 
Cookie