X

Sepsiszentgyörgyre érkezett az Elmúlt jelen, a rendszerváltást bemutató kiállítás

Sepsiszentgyörgyre érkezett az Elmúlt jelen, a rendszerváltást bemutató kiállítás

Megérkezett Sepsiszentgyörgyre az Elmúlt jelen című vándorkiállítás, amely a romániai magyar közösség történetének három jelentős fejezetét, a kommunizmust, az 1989-es forradalmat és az azután következő rendszerváltás évét mutatja be a mindennapi ember szempontjából - a Maszol.ro portál anyagából szemlézünk. 

A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben számos korabeli fénykép, videók és leíró anyagok által idézik fel a kommunizmus éveit, a forradalmi eseményeket és a rendszerváltás időszakát, amely elevenen él sokak emlékezetében, de a projekt segíti az adott kor megértését azoknak is, akik nem élték meg azt az időszakot.

A sepsiszentgyörgyi kiállítást megnyitó Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke felidézte, hogy a projektet a forradalom és rendszerváltás évfordulóján indították, de nem akartak egy újabb konferenciát vagy történelmi kerekasztalt szervezni, ezért inkább egy közérthető, vizuálisan erős projekt született, amelynek egyik része a www.elmultjelen.ro weboldal és hozzá tartozó Facebook-oldal, a másik az utazó kiállítás és mindennek összefoglalójaként a kötet.

Nagy Zoltán Levente rámutatott: a honlap idővonala több mint 1500 fénykép és leírás segítségével az 1944-es kommunista hatalomátvételtől az 1989-es forradalomig, majd rendszerváltásig kronologikus sorrendben mutatja be a romániai magyarság életének legfontosabb történéseit, főként politikatörténeti szempontok szerint. Emellett 30 erdélyi közéleti személyiséget kértek fel, hogy emlékezzenek vissza erre a periódusra, arra, hogy mit jelentett számukra a rendszerváltás előtti és utáni időszak.

A multimédiás vándorkiállítás a történeti eseményeket a hétköznapi ember szempontjából szemlélteti, egyéni vagy közösségi reflexiók lenyomata, mely nosztalgiázásra hívja az idősebb korosztályt, míg a fiatalok számára bemutatja hogyan éltek szüleik a kommunizmusban. Harmadrészt megszületett az Elmúlt jelen című kötet, amelynek a kiállításhoz hasonlóan nem a pártfőtitkárok a főszereplői, hanem azt mutatja be, hogy a romániai magyar közösség miként kényszerült megélni és túlélni a kommunizmust, és megidézi a forradalom és a rendszerváltás pillanatait.

A cikk folytatása itt található: https://maszol.ro/kultura/Sepsiszentgyorgyre-erkezett-az-Elmult-jelen-a-rendszervaltast-bemutato-kiallitas

Cookie