X

Ezer szállal kötődik Marosvásárhelyhez az Elmúlt jelen kiállítás

Ezer szállal kötődik Marosvásárhelyhez az Elmúlt jelen kiállítás

A nagyváradi Neológ zsinagóga különleges helyszíne volt az Elmúlt jelen kiállításnak: a kedvező visszajelzések alapján a kommunizmus, a forradalom és az első szabad év vizuális ábrázolásai számára remek környezetet teremtettek a zsinagóga ódon falai. A kiállítást Nagyváradon több mint 700-an tekintették meg mindössze két hét alatt.

„Nagyon érdekes volt végre azokkal a tárgyakkal találkozni, amelyekről a nagyszüleim és a szüleim állandóan beszélnek. Olyan tárgyakat nézhettem végig, amelyek az ő mindennapjaikhoz tartoztak, ám számomra már csak olyanok, mint a mesében szereplő dolgok. Ezzel a kiállítással közelebb kerültem hozzájuk, valósak lettek a mesék” – mesélte a kiállítás egyik fiatal látogatója.

Az Elmúlt jelen idővonalán az egyik legmeghatározóbb pillanat a fekete március: az 1990-es marosvásárhelyi események nagyban meghatározták az erdélyi közösség sorsának alakulását.  Október 9. és 25. között értékes és eddig nem látott, helyi és országos tartalmakkal érkezik az Elmúlt jelen kiállítás Marosvásárhelyre, amely a Kultúrpalota előcsarnokában, naponta 12 és 20 óra között lesz látogatható.

Bővebben a kiállításról: Az Elmúlt jelen kiállítás nem törekszik egységes magyarázatokra, a romániai magyarok történetének három jelentős mozzanatát tematikusan vonultatja fel: a kommunizmust, az 1989-es forradalmat és az azt követő évet. Archív képek, kortárs művészeti alkotások és a szóban forgó korszakot feldolgozó kutatások dokumentációi jelennek meg bejárható tereken és felületeken, miközben az alapja mindennek a hétköznapokat és a történelmet egyaránt megélő ember tapasztalata. A kommunizmus, a forradalom vagy a rendszerváltás időszaka nem a kontrasztos fekete-fehér, az egyértelműen pozitív-negatív tapasztalatok váltakozásaként írható le, hanem megannyi árnyalatként, amelyek olykor traumatikusak voltak, máskor pozitív élményekhez és eredményekhez vezettek.

Az Elmúlt jelen kiállítás a dekorativitás, a monumentalitás helyett a reflexió tereit kívánja létrehozni: nem az egyértelmű és letisztult válaszok, hanem sokszor a megfelelően megfogalmazott kérdések felvetésére buzdít. A kiállítás olyan kommunikációs forma, amelyet a kommunizmus ideje alatt intenzíven használtak a modernizációs törekvések, a fejlődés, a szervezettség elveinek dekoratív közzétételére.

Bár a kiállítás idővonala csak 1990-ig kalauzolja el a látogatót, a közös történetünk ezzel nem zárul le. Számos olyan kérdés merül fel, amelyet egyénileg kell megválaszolnunk: mi történik azokkal a reményekkel, jövőképekkel, amelyek nem valósultak meg, de együtt élnek velünk? Mi az, amink már megvan, mi az, ami jár nekünk, mi az, amiért harcolni akarunk – és milyen árat vagyunk hajlandók fizetni érte?

A kiállítás tervezői: Blos-Jáni Melinda, Fodor János, Miklósi Dénes, Molnár Beáta.

A megnyitóra október 9-én 17 órától kerül sor a Kultúrpalota előcsarnokában. Október 25-ig naponta 12 és 20 óra között ingyenesen látogatható, arcmaszk viselése kötelező.  Facebook eseményért kattintson, hívja meg barátait, ismerőseit is!

Az elmultjelen.ro oldalon pedig várunk mindenkit, aki eddig még nem jutott el a kiállításra vagy további részletekre kíváncsi: itt ugyanis felidézzük az időszak legfontosabb történéseit, 186 esemény és több mint 1500 fénykép várja a látogatót, folyamatosan bővül fotó és videó anyagokkal. A kordokumentumok tárháza mellett az oldal interaktív, közösségi emlékezet felületeként is szolgál: a Tedd hozzá menüpontban lehet anyagokat, korabeli fényképes vagy szöveges élményanyagot küldeni a szerkesztőknek.  


A harminc éves közösségi emlékezet az Eurotrans Alapítvány szervezésében, Magyarország Kormányának támogatásával vált valóra. A kiállítás marosvásárhelyi partnerei: Maros Megyei Tanács és a Maros Megyei Múzeum.

Cookie