###
1948-1955 A sztálinizmus romániai időszaka

A Román Kommunista Párt (RKP, időközben Román Munkáspártra, RMP-re változtatva nevét) hozzálátott az ország szocialista átalakításához (államosítás, oktatási reform, a politikai pártok és a még létező civil szektor felszámolása). Ebben az időszakban nyílt terror alkalmazásával a társadalmi szerkezet teljes átalakítását kísérelték meg.

Az RMP magyarságpolitikáját meghatározó lépés az 1952-ben, szovjet utasításra és minta alapján létrehozott Magyar Autonóm Tartomány (MAT), amely nagyjából Székelyföld területét jelentette. Ugyanakkor a térségen kívül eső tartományokban elkezdődött az előző korszak vívmányainak visszaszorítása, főként az oktatás terén. 

 

 
###
József Álmos
plakát

rémhirterjesztés

Megnézem
 
 
###
Butka Gergo
Édesapám Amerikában, mi itthon

Egyik meghatározó élménye volt gyerekkoromnak, hogy édesapám 1986ban, a legsötétebb kommunista éjszakában kiment dolgozni az Egyesült Államokba. Ami viszont érthetetlen volt számomra, hogy vissza is jött. Két bőrönddel, amelyekben a Nikon csodakamerától a távirányitós autóig minden volt benne. Farmerdzseki, Snoopy mintás bokacipő. Azóta sem éreztem magam királyabbnak.

Megnézem
 
Cookie